Vila Real de San Antonio – Portugalfinal!

Efter ännu en heldag för motor igår har vi nu hamnat i Vila Real de San Antonio, vår sista hamn i Portugal. Vi har redan Spanien på andra sidan floden så det är nära hem 🙂

När vi läste på om denna hamn blev vi lite lätt skräckslagna. Det talades om den starka strömmen som finns även inne i hamnen, 2-3 knop. Eftersom hamnen ligger i en flod blir effekten av flod och framförallt ebb förstärkta. Och mycket riktigt. När vi kom fram rörde det på sig ordentligt i hamnen. Killarna i hamnen var dock hjälpsamma och visade oss till en ”enkel” plats direkt. Ända tills de kom på att vi inte var den båt de trodde…………. Bara att backa (med strömmen från fören!) igenom denna trånga hamn och börja om. Till slut kom vi dock längs med en bra brygga. Puuh! Nytt personbästa i blodtryck.

Vila Real Real de San Antonio har en väldigt vacker fasad mot floden som ni ser på bilden ovan. I övrigt var det lite stängt idag söndag men många restauranter och spanska turister är det.

 

Så här i sista hamnen i Portugal kan det vara på sin plats med några reflektioner över Portugal:

-Som i många andra länder blir människorna trevligare (läs mer lättillgängliga) ju längre söderut man kommer. Säkert mycket beroende på att de anpassat sig till turismen under decennier. Mycket tydligt fenomen i Portugal.

-För den totalt språkfrånvände klarar man sig galant på engelska.

-Vin och ost kan man med fördela dricka/äta i Portugal. Riktigt goda grejor! Liksom skaldjur förstås. I övrigt undrar man hur kul det kan vara med torkad kabeljo på längden och bredden i tid och otid??

-Och så portugisiskan då. Jag tror vi har en teori – det handlar nog om alkoholintag. Ta detta exempel:

Alla kan väl på bästa turistspanska beställa två öl till – ”dåss thervesas mass” (dos cervesas mas) . Om man gör detta tillräckligt många gånger (och också dricker upp ölen!) så kommer uttalet gradvis att närma sig det portugisiska ”doish serveishash maish” (dois cervejas mais) . Lika enkelt som självklart! 🙂

Väckarklockan på 06.00 See y’all in Spain!

 

Kapten & da crew

 

3 Comments

 1. Hej ni friska seglare,

  En rolig och träffande språkanalys! Vi önskar er en fin seglats till “hemlandet”.

  Puss & kram

  M & P

 2. Det innebär alltså att de är två språkiga på Bonjovi i Sayalonga. Du beställer ju alltid på portugisiska under den andra halvan av våra sälar. Och för in rätt dryck. Intressant

 3. Yippie! Då kan jag Portugisiska osså.
  Fina seglar hälsningar från Grådmannen!

  Samt pussar och kramar på er!

Leave a Comment