Cascais – Sines – Lagos

Igår kom den. Den där dagen som blev mycket längre och jobbigare än planerat. Återkommer om den nedan för att hålla kronologin i ordning.

I lördags lämnade vi Cascais för att ta oss till Sines. Även om det är Cascais, är vi ganska nöjda efter två heldagar i en hamn. Vi bestämde oss således för att segla mot Sines, det enda alternativet på denna sträcka, trots garanterad motorgång enligt vindprognosen. Den stämde ganska bra men vi fick en fin motorsegling och någon timme för enbart segel trots allt.

I Sines hade vi möjlighet att lägga oss för eget ankare vid stranden bredvid hamnen vilket vi gjorde och slapp på så vis både snackiga båtgrannar, hamnavgifter och annat elände. Riktigt skönt! Dessutom kan man då med fördel ta sig ett morgondopp vilket vi också gjorde dagen efter. Nackdelen är att vi, när vi ankrat vid ankomst vid 19-tiden, måste prioritera att sjösätta jolle, hänga på motor etc för att snabbt ta oss till land med en kissnödig hund. Det är det dock värt.

 

Salman har för övrigt varit en föredömlig skeppshund i år och tillbringat en hel del tid uppe med oss. Han är åtminstone mer uttråkat än rädd vilket känns hanterbart.

 

Helt i enlighet med våra allmänna tajming var det naturligtvis full hamnfestival med livemusik och ett jäkla liv i Sines (nu lät jag gammal……..). Med öronproppar och tröttheten efter en heldag på sjön lyckades vi dock somna ifrån även detta.

Sines är annars mest känd för att vara Vasco da Gamas födelsestad. Inte så illa förvisso.

 

Utöver detta är det en ”normalby” med okej utbud av det mesta utan att kittla intresset alltför mycket. Byn ligger en bra bit ovanför hamn, strand och strandpromenad så det är ett rejält träningspass att ta sig dit.

 

Efter vilodagen i Sines börjar vi planera för nästa tur, den som ska ta oss ”runt hörnet” och till Algarvekusten. Vindarna ser finfina ut inför vår segling och vi planerar att ankra i en av de första vikarna efter Portugals sydvästspets, Cabo Sao Vicente.

Blåsning på alla fronter……….

Med klockan på 06.30 i måndags och landtur med lillkillen, pack av jolle mm lämnar vi Sines vid 08.00. Tyvärr infinner sig aldrig den utlovade vinden utan vi får ännu en tråkig motordag med en riktigt miserabel sjögång. Första gången i år som jag kände någon tillstymmelse till sjösjuka. Vi fick dessutom några spännande timmar med riktigt tät dimma.

En av muntrationerna till sjöss är ju djurlivet där delfinerna förstås intar första plats. Men denna kompis var också trevlig att ha ombord. Han liftade under säkert tre timmar med han putsade och fejade fjädrarna. Han hette Glenn förresten och undrade om vi hade sett någon fesk…….  😉

)

Som planerat friskar vinden i något när vi kommer till ”hörnet” och strax därefter är det full kuling! Vilken överraskning. Vi ger oss in i viken där vi tänkt ankra men det är inte att tänka på. Snabbt överslag och beslut att fortsätta mot närmsta hamn vilken är Lagos, 14 sjömil bort, dvs ytterligare 2 timmar för den stackars hunden som vi redan stretchat med en långtur. Illa! Sista timmarna blir ”sportiga” med byar på 20 m/s. Och vi som hade biminin (solskydd) uppe när vi rundade hörnet. Detsamma riskerar nu att flyga all världens väg i vindbyarna. Vi lyckas dock få ner det efter lite akrobatik.

Vi anländer till slut helskinnade till receptionsbryggan i Lagos och eftersom klockan nästan är 21h är både vi och personalen lika glada om vi ligger kvar där vi är till morgonen efter (idag).

Nu är vi incheckade och har en riktig plats så länge vi tycker vi behöver. Lagos, som vi redan 2009 tyckte var den blåsigaste plats vi känner till, levererar fullt ut. Varje dag vid 14h börjar det blåsa 15-20 m/s. Galet!

När vi känner oss utvilade så ska vi försöka komma härifrån någon förmiddag innan ”fläkten” drar igång.

Mer om Lagos kommer senare!

 

Kapten & da crew

3 Comments

 1. Godmorgon!
  Åter en solig och varm dag här. Tommy är på golfbanan och jag ska med två väninnor lite söderut för bad och sol. Ikväll blir det Mama Mia med samma tjejer. Det ska bli lite ostadigare väder här vad jag förstår. Det gör inte så mycket tycker jag. Bara att göra lite annat som man inte orkat i värmen.
  Ni ser ut att ha det fint!

  Varma kramar!

  Inger

 2. Hej Karin & Björn,

  Det var återigen ett nöje att läsa er reserapport. Viser att ni denna gång blivit riktigt blåsta. Skall bli spännande att se var ni hamnar efter Lagos.

  En lyckosam vidaresegling önskar

  Mamma & Pappa

 3. Fin läsning. Fina filmer. Puss

Leave a Comment