Cascais

I onsdags kom vi som sagt fram till Cascais. Även om vi varit här förr med båten, för 9 år sedan, och kommer ihåg att vi gillade stan väldigt mycket, kan vi inte minnas att den var så fin som den är.
Otroligt pampiga hus, lyxiga hotell med havsvy, många små strandvikar mitt i stan, fina parker…

Förutom i gamla stan där det myllrar av restauranger och butiker, ligger det även en mängd restauranger och barer i marinan. Passade oss särskilt bra igår då värmeböljan slog till över Portugal och vi hade 35 grader dagtid. Att gå några längre promenader med Salman upptäckte vi då blev jättejobbigt så vi kom på den briljanta idén att ta en caipirinha-promenad till kvällen. Dvs. en sen hundpromenad följd av en en god drink på lokal. Vi njöt både av drinken och den relativa svalkan på kvällen och träffade även en av de sällsynta hundarna här, en portugisisk vattenhund och dennes trevliga ägare!
I dag ska vi kompletteringshandla lite samt se lite mer av stan innan vi antagligen fortsätter imorgon då det ska blåsa lite igen. Då  är målet Sines där vi hoppas kunna ligga för ankar så att vi kan bada lite i denna värmebölja.

Några av er kanske undrar vad vi gör hela dagarna medan vi seglar (när vi är i hamn tvättar vi, handlar, turistar, städar, går med hunden, vilar, lagar mat, fixar eventuella problem i båten…)

Vi stiger upp tidigare (beroende på hur långt vi ska, är det kl 07:00/08:00)och en av oss går med Salman.
Vi för-lagar lunchen som ska intas under segelturen för den vill man inte stå och laga under resan. Antingen äter vi frukost innan vi åker eller om vi vet att det är lugnt i början, äter vi frukost efter vi kastat loss.
Vi har laddat ner en del Sommar-program från Sveriges Radio P1 så vi lyssnar alltid på ett under resan, mycket trevligt!
Vi fikar och några timmar senare äter vi lunch. Vi äter ett äpple eller en banan.
Vi trimmar segel och navigerar.
Vi turas om att vila någon halvtimme om det är en längre tur.
Mellan alla dessa aktiviteter, sitter vi och tittar efter “fiskpinnar” som det kryllar av här i Portugal (riktmärken för fiskarna var de har lämnat sina nät), så vi inte åker över dem.
Vi tittar efter delfiner, fåglar, andra båtar, kollar “hastighetsmätaren”, djupet, längtar tills vi är framme och funderar över allt mellan himmel och jord.
Vi tittar till Salman och tar upp honom om han vill men mestadels vill han ligga på badrumstrallen.
Inget läsande eller surfande (ibland lite vädercheck bara).
Så! Då är de där 6-7-8-9-10-11 timmarna förbi!

Nu är vi just hemkomna efter en shoppingtur i det varma vädret (37 gr i dag) och har tagit en kall dusch, och hunden med. Vi har införskaffat oss en fläkt som redan står på och en Nespressomaskin samt därtillhörande portugisiska kaffepods, av märket Delta som är väldigt gott och populärt här. Vi har även köpt en flaska Cachaça som man gör Caipirinhas på, mums! Vi får berätta hur det gick med drinkarna i nästa post!

På återhörande!

Karin

7 Comments

 1. Icke så dumt alls! Varför ej dra med er en “fiskpinne” så har ni färsk ceviche med er nya pava cachaça?!!! Billig und gut, jawohl!

 2. Jätteintressant läsning och en professionell inblick i en seglares vardag. Grattis Karin, fortsätt med det.

  Pok
  Mamma & Pappa

 3. Vilket härligt liv ni för som lyckas förena minst 10 nöjen på en och samma gång. Underbar läsning och Portugal har frestat mig länge och det blir inte mindre genom era berättelser.

  Tack!
  Pilla

 4. Välkomna till Sines! Och grattis till en klok investering (tänker på ACn i er hytt). I Lissabon slog de nytt rekord igår, 44 grader…

  Motor idag? Kan det verkligen vara ngn vind vid de där temperaturerna?

 5. Hej på er!

  Låter härligt men det kunde vara lite svalare väl? Här har temperaturen sjunkit lite och det är jätteskönt. En tur idag med mapa till Hallshuk. Fikastund och bad för pappa och Tommy!!!!! Det är ca 26 gr i vattnet så det vore väl fy skam om inte man badade. Mamma och jag tog badet i viken istället. Imorgon åker vi hem mitt på dagen. Eva och Niklas på onsdag. Fortsätter förhoppningsvis med bad och strand när vi kommer hem. Den längsta sommar man upplevt. Vi hörs!

  Kramiz
  Inger

 6. Hörde att det kan bli/vara farligt varmt i dagarna där nere, ett förslag jag hörde var att leta rätt på en badinrättning med bastu…

  Bada lite bastu så känns värmen helt OK, eller?!

 7. Jo, det var varmt Cascais (nära Lissabon. ACn amorterad och klar skulle jag säga. Jag tror vi sparar Freds bastutrix till en annan gång 😉

  En annan “fördel” med ACn är att den är så högljudd så den överröstar alla tivoli- och diskotekljud……….

  Kapten

Leave a Comment