Figueira da foz till Nazaré

Vi kände oss inte manade att stanna ytterligare en dag i Figueira så, med vind enligt prognos dvs för lite, startade vi motorn vid 11-tiden (igår) för att ta oss till Nazaré. En kortare tur på 35 sjömil.

Inget att rapportera från denna tur bortsett ifrån en förfärlig massa delfiner. Dessa urtrevliga varelser som dyker upp och håller oss sällskap en stund för att sedan försvinna igen. Ett gäng hade en lite ”trainee” med sig som hoppade i takt med vad vi antog vara mamman. Hur sött som helst!

När vi närmar oss infarten till Nazaré hamn ser sjökortet ut så här:

Det går snabbt från ett djup på bortåt 200m till bara 6-7m. Inget ställe jag skulle vilja angöra i hög sjö precis med risk för brott precis i hamnentrén.

Min teori om höga vågor här visade sig stämma när vi Googlar vidare på orten, Ni kanske redan sett denna film:

Däremot verkar min teori om hamnentrén fel. Tydligen bryter aldrig vågorna där utan detta är en av de säkraste hamnarna längs kusten att angöra i hårt väder. Fan tro’t……….

 

Karin får berätta mer om Nazaré:

Hamnkaptenen här är den första som kommer och hjälpte oss och kändes hittills bäst av all hamnpersonal vi mött. Glad och t.o.m. lite snygg faktiskt 😉
Efter en mycket god natts sömn vaknade vi som nya och drog in till byn som vi läst skulle vara en av Portugals mest kända fiskebyar med en känsla av att tiden stannat.

Vi håller med, det är den finaste orten vi stannat på hittills på vår resa nerför Portugals kust. Visst finns det en del tingeltangelbutiker men den fina stranden, häftiga klippan med fyren som ligger på udden samt mängder av fullsatta små fiskerestauranger, ger byn en genuin atmosfär som vi hittills saknat på de andra orterna.

 

En liten detalj som också bidrar till min positiva inställning är att jag unnade mig en massage på stranden i dag! Vilken lyx! Att segla är tyvärr lika med att inte röra på sig som vanligt, hur konstigt det än kan låta: inga långa hundpromenader i kuperat landskap, ingen regelbunden träning utan mest sittandes på sin bak… Massören var dessutom så vänlig att ge mig en extra lång behandling så det är inte omöjligt att jag återvänder i morgon. Om jag inte är helt mör dvs. Dessutom hade Björn gjort i ordning bästa lunchen!

Här i Nazaré säljer de torkad fisk på stränderna, ser i alla fall väldigt fint ut!

Gamla gummor som fortfarande bär en typ av kjol bestående av 7 lager, sitter och säljer dem.

Här stannar vi nog en dag till, i väntan på rätt vindstyrka och -riktning på tisdag. Så det får bli en pizza på stan i kväll och i morgon upptäcker vi Sitio-klippan med fyren där man tydligen kan beskåda fantastiska vågor.

Och med detta är faktiskt bloggen up-to-date!

 

Karin & Kapten

3 Comments

 1. Gratulerar till ankomsten till Lissabon! Utan medhjälp vet jag inte hur det här ska gå till men gör ett försök. Nu har det ju gått undan som. följer er på kartan ., från ort till ort och hoppas att ni mår bra. Här är ff VARMT och det mullrar bakom oss, Ha en fortsatt fin segling. Kram kram

 2. Ååhhh va härligt ATG ni har det så härligt. Verkar vara en superstint nu gör i år. Vissa delar av Portugal har vi av olika anledningar hårdgranskat, Nazaré var en sån plats. Verkar vara lika bra i verkligheten som i vår deskresearch

  Och det går ju med faslig fart. Hur ser planen ut när tänker ni att ni närmar er hemmahamnen? Blir det Algarrobo i vinter?

  Fjällhälsningar

 3. Hej på er!
  Ni ser ut att ha det fint! Härliga bilder!
  Vi har det väldigt varmt. Det är inte så att man har ork att åka runt och ”turista”
  precis. Varit hos Lena och Per på besök och även träffat våra killar lite. I förrgår spelade Perssonpojkarna golf och jag var med de små killarna i Lickershamn där de bott (på väg hem i skrivande stund). Syster och svåger anlände inatt hörde jag. Hoppas de får en skön vecka.

  Ha en fortsatt fin seglats!

  Puss och kram til er alla tre!

  Inger

Leave a Comment